Leírás és Paraméterek
A NORMÁL KOLESZTERIN- ÉS VÉRZSÍRSZINTET, VALAMINT A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ HATÁSA
- Az articsókalevél-kivonat összetett hatása révén járul hozzá a koleszterinszint-csökkentéséhez. A hatás egyrészt az epetermelés fokozásával alakul ki. Az epefolyadék ugyanis nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz. Kiválasztásának fokozásával csökken a máj koleszterinkészlete, ami a vérben lévő koleszterinből pótlódik, ezáltal csökkenti annak szintjét. Az articsókalevél hatóanyagai (luteolin, cinarozid) egyúttal gátolják a koleszterin termelődését. A vizsgálatokban a gátló hatás összefüggést mutatott az elfogyasztott articsóka levél kivonat mennyiségével (Gebhardt, Kraft).
- Az articsókalevél kivonatával több eredményes klinikai vizsgálatot végeztek. Egy 2000-ben végzett kutatásban 143 felnőtt vett részt, akiknek a koleszterinszintje magasabb volt, mint 7,2 mmol/l. A kezelésben részt vevők egyik fele articsóka-kivonatot, míg másik felük placebót (hatóanyag nélküli készítményt) kapott. A kutatók ezzel biztosították, hogy a megfigyelt hatás kizárólag az articsókalevél-kivonatra legyen visszavezethető. A kutatók hat hét elteltével értékelték az eredményeket és megállapították, hogy az articsókalevél-kivonatot szedők esetén 23%-al csökkent a LDL-koleszterin szintje, míg a placebót szedőknél csupán 6,3%-kal (Englisch).
- Más vizsgálatok igazolták, hogy az articsókalevél-kivonat hatása kizárólag megemelkedett LDL-koleszterint esetén érvényesül. 5,2 mmol/l koleszterinszint alatt nem tapasztalható jelentős hatás (Petrowicz, Pittler).
- A koleszterinszint csökkentő hatást az articsóka leveléből kivont cinarin esetében is bizonyították, csökkenés mértéke 20% és 31% között volt. A kutatásokban a cinarin jelentősen (24%-kal) csökkentette a vérzsírszintet is (Weiland, Mars).
- Az articsókalevél kivonata a koleszterin- és vérzsírszint csökkentésén kívül az érfalak rugalmasságának megőrzésével is hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez (Lupattelli, Li).
EMÉSZTÉST TÁMOGATÓ, VALAMINT A MÁJ ÉS EPE EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉSÉT ELŐSEGÍTŐ ÖSSZETETT HATÁSA
- Az articsókalevél-kivonat májvédő (hepatoprotektív) hatását sejttenyészetekben és állatkísérletekben is igazolták. A májvédő hatás az articsóka levél antioxidáns polifenoljaira és flavonoidjaira vezethető vissza, így a kávésavra, a klorogénsavra, a cinarinra, a cinarozidra és luteolinra (Gebhardt, Kraft, Adzet).
- A kivonat jelentősen növeli az emésztőnedvek, főképp az epefolyadék elválasztását. Az epefolyadéknak nagy szerepe van a méreganyagok semlegesítésében és a zsírok emésztésében. Csökkent termelődése esetén puffadás, felhasi fájdalmak, fokozott bélgázképződés, teltségérzet, székrekedés, rossz közérzet alakul ki.
- Az articsókalevél-kivonat hatását irritábilisbél-szindróma (IBS) esetén is tanulmányozták. A kivonatot 208 felnőtt szedte hat héten keresztül, a vizsgálat végén az IBS tünetei a kezelt betegeknél jelentősen csökkentek (Bundy).
- Egy másik vizsgálatban 553 IBS-ben szenvedő beteg vett részt. A betegek jelentős javulást tapasztaltak tüneteikben a 10 napos kezelés után. Mind a betegek, mind az orvosok 88 százaléka jónak vagy kiválónak értékelte az articsóka-levél kivonat eredményességét az IBS kezelésében. A betegek 86%-a értékelte kezelést jobbnak, mint a korábbi terápiákat (Walker).
- Az articsóka hatását vizsgálták funkcionális diszpepszia, illetve ismert, az epetermelés zavarával összefüggő emésztési panaszok esetén is. A betegek a kezelést megelőzően hányingerről, hányásról, szélgörcsökről és hasi fájdalmakról számoltak be, amelyek a kezelés végén jelentősen csökkentek. A javulás a kezelést követő 2-8 hét elteltével jelentkezett (Kraft, Marakis, Holtmann).
ARTICSÓKA A NÉPGYÓGYÁSZATBAN
- Az articsóka levelét vércukorszint-csökkentőként, epehajtóként, vizelethajtóként használják. Emellett alkohol okozta másnaposság, émelygés, vérszegénység, ízületi gyulladás, májgyulladás, sárgaság, epekövek megelőzése és a vérnyomás-csökkentés is a népi felhasználás része.
FIGYELMEZTETÉSEK:
Fogyasztása nem ajánlott gyermekeknek, várandós és szoptatós anyáknak, továbbá a fészkes virágzatúak családjába tartozó növényekkel szembeni allergia esetén.
- Az articsókalevél fogyasztásának biztonságossága nem kellően alátámasztott ezekben a fogyasztói csoportokban a klinikai kutatások, illetve egyéb vizsgálatok hiánya miatt. Az articsókalevél élelmiszerként (étrend-kiegészítőként) történő fogyasztása nem olyan elterjedt és nem nyúlik olyan régi időkre vissza, hogy a hagyományos fogyasztás alapján következtetéseket lehetne levonni alkalmazásának biztonságosságáról gyermekek, valamint várandós és szoptatós anyák esetén. Az articsókalevél más fészkes virágzatú (Asteraceae) növényekhez hasonlóan nagyon ritkán allergiás reakciót válthat ki. Az articsóka allergizáló hatását a cinaropikrin összetevőnek tulajdonítják (Romano, Huber).
Fogyasztása mérsékelten csökkentheti a vércukorszintet és a vérnyomást.
- Klinikai vizsgálatok metaanalízise azt mutatja, hogy az articsókalevélkivonat 8-12 hétig tartó fogyasztása mérsékelten csökkentheti az éhomi plazma glükózszintjét, illetve csökkentheti a szisztolés (-3 Hgmm) és a diasztolés (-2 Hgmm) vérnyomást a placeboval összehasonlítva (Jalili, Moradi). A hatások azonban nem jelentősek, ezért a termék címkéjén sem jelenik meg figyelmeztetés a vércukorszint- és vérnyomás-csökkentő gyógyszerek egyidejű fogyasztásával kapcsolatban.
Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén szüneteltesse fogyasztását!
- Klinikai vizsgálatokban az articsókalevél fogyasztásának leggyakoribb mellékhatásai az emésztőrendszeri panaszok voltak (pl. hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, éhség és hányinger). Ezek megjelenése esetén javasoljuk a termék fogyasztásának szüneteltetését (Huber, Walker).
Epekövesség és epeúti szűkület esetén fogyasztása óvatosságot, orvosi konzultációt igényel!
- Magas keserűanyag-tartalma miatt fokozza az emésztőnedvek, azon belül az epefolyadék elválasztását is, amely epekövesség, epeúti szűkület esetén görcsöket idézet elő a fogyasztóknál. Emiatt ezen betegségek fennállása esetén óvatosságra intjük a fogyasztókat és javasoljuk az orvosi konzultációt.
A fogyasztás időtartama
- Klinikai kutatásokban az articsókakészítmények kedvező élettani hatásukat általában 6-12 hét elteltével fejtették ki, a vizsgálatokban a fogyasztás időtartama alatt a mellékhatások (enyhe emésztőrendszeri panaszok) gyakorisága érdemben nem változott. Ezért nem tartjuk indokoltnak a fogyasztás időtartamának korlátozását (Sahebkar, Panahi, Holtmann, Marakis, Giacosa).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat az articsókalevél fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32479/2023