Leírás és Paraméterek
A niacinamid a b-vitamin család egy fontos tagja. Vízoldékony vitamin!
A niacinamid vagy nikotinamid a hasonló nevű niacin (b3 vitamin) származéka. Viszont a niacinnal ellentétben nem okoz kellemetlen bőrpírt és viszketést.
A szervezet maga is képes előállítani a B3 vitamint a triptofán nevű aminosavból. Az elfogyasztott fehérje tartalmú ételek lebontásakor egy triptofán nevű aminosav is keletkezik, amiből a máj előállít B3-vitamint. Nagyjából az elfogyasztott triptofán felét arra használja a szervezetünk, hogy saját fehérjéit építgesse. A maradékból pedig B3 vitamint gyárt. Pontosan 60 mg elfogyasztott triptofánból keletkezik 1 mg niacin.
Mivel a magyar lakosság valahol 500 és 1000 mg közötti triptofánt fogyaszt naponta ebből könnyen kiszámolható, hogy nagyjából 8-16 mg B3 vitamint képes termelni a test. Mivel a napi táplálkozási ajánlások nem számolnak ezzel a saját niacin termeléssel, és kizárólag az ételeink niacin tartalmát mérik, az látszik, hogy napi 11 mg egy átlagos étrend niacin tartalma. Érdekes módon pont azok az ételek gazdagok niacinban, amiknek magas a triptofán tartalma is. (forrás: vitaminbiblia)
Érdekesség: Régebben a niacint PP-faktornak (Pellagra-Preventív) hívták, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is.
Napjainkban népszerű összetevője a különböző kozmetikai termékeknek, krémeknek.