Leírás és Paraméterek
Tápanyag 1 kapszulában: | % NRV* | ||
---|---|---|---|
D3-vitamin | 38 µg | 760% |
*NRV: Táplálkozási referenciaérték felnőtteknek
Termékjellemzők
Adagolás:
Napi 1x1 kapszula.
Tárolás:
Szobahőmérsékleten, napfénytől védve.
Figyelmeztetések:
Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl
Az étrend-kiegészítő szedése nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot
A termék kisgyermekek elől elzárva tartandó
Terhes és szoptató anyák, valamint gyermekek esetén a termék használatával kapcsolatban kérje kezelőorvosa vagy szakorvosa tanácsát.
Összetevők:
Olíva olaj
Zselatin
Nedvesítőszer:
Glicerin
tisztított víz
D3-vitamin (kolekalciferol)
Színezék:
kakaópor
Mi a D-Pearls?
A D-Pearls D-vitamin gyöngyök 38 μg D3-vitamint tartalmaznak kapszulánként. A D-vitamin hidegen sajtolt olíva olajban oldott, mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin.
Mi a D-vitamin
Mint más vitaminok, a D-vitamin is létfontosságú. Rengeteg féle D-vitamin létezik, de ezekből a két legfontosabb a D2 ( ergokalciferol) és a D3 (kolekalciferol). A D3 a vitaminnak az a formája, amely a bőrben szintetizálódik a megfelelő mennyiségű napfény, vagy UV-sugárzás hatására.A napból nyert D-Vitamin hatékony D-vitamin forrás, de csak akkor képződik, ha a nap magasan van az égen. Európa nagyrészén ez kizárólag a nyári időszakban történik, és ezáltal csak ekkor képződik megfelelő mennyiség a szervezetünkben. A D2 vitaminhoz kizárólag az ételekből juthatunk. Egyes gombák és növények termelik, ha ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve. Mindkét vitaminnak szüksége van a máj és vese funkcióira, hogy biológiailag aktívvá váljanak. A tudomány úgy tartja, hogy a D-vitamin mindkét formája egyaránt hatékony a szervezetünkben. Az alkalmazott mérési módszerektől függően azonban a D3 vitamin 56-87 % -al hatékonyabb minta a D2 vitamin, amikor a vér D-vitamin szintje megemelkedik. Továbbá a D3 több mint háromszor hatékonyabban tárolódik a zsírszövetekben, mint a D2.*
* Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.
Gyermekeknek és idősek otthonában élőknek több D-vitaminra van szükségük mint a felnőtteknek.
A D-vitaminnak egy sor fontos funkciója van a szervezetben. Köztudott, hogy a D-vitamin:
- Fontos a sejtosztódáshoz
- Segít kialakítani és fenntartani a normális egészségges fogakat és csontokat
- Fontos a kalcium, foszfor felszívódásához és hasznosulásához, és a normális szérum-kálcium-koncentrációhoz
- Fontos a normális egészséges immunműködéshez, és a gyulladásos folyamatok normalizálásához (sebgyógyuláshoz)
Jó D-Vitamin források
A D-vitamin számos élelmiszerben megtalálható de ezek közül a legjobb források:
- tojás
- csukamáj
- olajok
- vaj
- avokádó
A D-vitamin szedése ajánlott:
- gyermekeknek 0-2 éves korig ( cseppekben)
- várandós nőknek
- sötétbőrű gyermekeknek és felnőtteknek
- olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akiket ruházatuk egész nyáron takar
- azoknak az embereknek, akik kevés időt töltenek a szabadban napközben, vagy kerülik a napsütést
- Idősek otthonában élőknek
- 70 évesnél idősebbeknek
- kortól függetlenül bárkinek, akinél a csontritkulás kialakulásának kockázata fokozott.
Vegánoknak és Vegetáriánusoknak javasolt betartani a napozással kapcsolatos hivatalos iránymutatásokat, emellett ajánlott a D-vitamin szedése a téli időszakban.
A vér D-vitamin-szintje (25-hydroxyvitamin D(25-(OH)D) egy vértesztből meghatározható, melyet nmol/l - ben határoznak meg. A D-vitamin státuszt a következő módon osztályozzák:
- <12 nmol/l: súlyos hiányállapot
- 12-25 nmol/l: hiányállapot
- 25-50 nmol/l: elégtelen
- >50 nmol/l: megfelelő
- 75-150 nmol/l: törékeny csontozatúak és vesebetegek ideális szintje
- > kb.: 200 nmol/l: túladagolás kockázata
> = nagyobb mint
< = kevesebb mint
Normális egészséges egyéneknek nincs szükségük az azonnali D-vitamin-szint meghatározására, azonban bizonyos csoprortoknál célszerű a D-vitamin státusz meghatározása.
Például azoknál, akiknél klinikai tüneteket okoz a D-vitamin hiány, vagy azoknál akiknél az életmódjukból hiányállapotra lehet következteni. Azokon a tényezőkön kívűl, melyek nyilvánvalóan korlátozzák a D-vitamin termelődését, mint például a napfény hiánya vagy a szegényes táplálkozás,vannak egyéb okok is, mint például az a tény, hogy bizonyos gyógyszerek is korlátozzák a D-vitamin felszívódását, ezért szükséges a tápanyag megnövelt bevitele.