Leírás és Paraméterek
A D3-vitamin kétségkívül a legfontosabb, amit pótolni érdemes mindenkinek az egészsége megőrzése érdekében, hiszen gyakorlatilag mindenki a hiányában szenved és a leggyakoribb betegségek egyik fő oka a D3 hiánya!
Kókuszolaj-kivonatban oldottunk természetes D3-vitamint, így annak adagolását termékünk nagy dózisban, kapszulák nélkül lehetővé teszi. Íze nincs, ételbe is cseppenthető, így gyermekeknek is könnyen adható. Egyre több kutatás és szakember hívja fel a figyelmet a D3-vitamin korábban kevéssé ismert előnyeire és jelentőségére. Többek között kiderült, milyen fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében is. Termékünkben a D3-vitamin RSPO-minősítéssel is rendelkező pálma- és kókuszolajból nyert MCT-olajban oldva található meg a megfelelő felszívódásért és stabilitásért. A stabilitásról továbbá természetes tokoferolokkal (E-vitamin) is gondoskodtunk.
Adagolás: Napi 4 csepp fogyasztását javasoljuk közvetlen szájba cseppentve vagy az ételhez keverve. Legjobb a nap első étkezésekor fogyasztani.
Folyadékba ne keverje! (Kisgyermekeknek 10 testsúly kg-onként 1 csepp javasolt)
Szerencsére rendkívül olcsó, és egyszerű módon pótolható, bárki megengedheti magának.
Miért is olyan fontos a D3-vitamin, és hogyan lehet, hogy szinte mindenki súlyos hiányában szenved? Az ember az egyenlítő környékéről származik, ahol rengeteg napsütés ért bennünket az év minden napján. A bőrünkben ezáltal sok D3-vitamin termelődött. A bőrből aztán 2-3 nap szükséges a D3-vitamin szervezetbe jutásához, azonban naponta kimossuk a bőrünkből azt. Őseink szappant, tusfürdőt és meleg vizet nem használtak, ami azért fontos, mert ezek a bőrből kimossák a D3-vitamint, míg a napkrém meggátolja a képződését. Őseink D3-szintje tehát magas volt, genetikailag ehhez a magas szinthez adaptálódtunk. Nem csoda hát, hogy a hiánya annyi betegséget okoz. Egyszerűen nem úgy vagyunk felépítve, hogy alacsonyabb D3-vitamin szinttel is tudjunk megfelelően működni.
Az utóbbi 1-2 évtizedben rengeteg kutatás foglalkozott a szervezet D3-vitamin szintje és a betegségek közti összefüggésekkel. Már régen kiderült, hogy nemcsak a jó csontozat és fogazat kialakulásában és megtartásában játszik fontos szerepet. A magasabb D-vitamin szinttel rendelkező emberek és populációk körében jelentősen csökken többek közt a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, az idegrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Tehát jelentősen csökken az ún. civilizációs betegségek veszélye, különösen a daganatos betegségeké.
A D3-vitamin ezeken felül megelőzi a felső légúti fertőzések és influenza kialakulásának lehetőségét is, hiszen talán a legjobb immunerősítő. A szervezetünk D-vitamin státusza vérből olcsón mérhető. Az ún. 25-OH-kolekalciferol szintet kell méretni. A kutatások és szakértők megállapítása szerint ideálisan 100 és 175nmol/L (= 40-70ng/ml) szintek közé kell esnie, hogy megfelelő legyen, de sok szakember szerint ennél jóval magasabb érték sem káros. Sajnos a legtöbb ember értéke jócskán az egészséges szint alsó határa alatt van. A higiéniai szokásaink miatt (és a kevés napsütés miatt is) napozással elérni a megfelelő szintet gyakorlatilag lehetetlen. Erre bizonyíték egy hawaii szörfösökön végzett 2007-es vizsgálat is, amely során megállapították, hogy többségük D-vitamin hiányos, holott minimum 22 órát töltenek el a napon hetente, napkrém használata nélkül, fürdőnadrágban! Hát náluk többet kevesen vannak napon… Ezenfelül sajnos táplálékkal sem juthatunk elég D3-vitaminoz, ugyanis a D3-vitaminban dús táplálékok (pl. halmájak) A-vitamint még többet tartalmaznak, ami viszont a D3-vitaminnal ellentétben könnyen túladagolható. Szerencsére viszont D3 szedésével könnyen és fillérekért emelhetjük a szervezetünk D3-státuszát az optimális 100-175nmol/L (40-70ng/ml)-es tartományba! Nyáron és Egyenlítő-közeli országokban napozással el tudunk érni megfelelő D3-vitaminszintet, ha meleg vízzel nem mosakszunk, és szappant, tusfürdőt legfeljebb a hajlatainknál használunk, napkrémet pedig egyáltalán nem, és sosem égünk le. Nehéz… Az egyetlen egyszerű megoldás tehát a D3-kiegészítők szedése.
3 féle készítmény létezik: UV-B lámpákkal kezelt, azaz gyakorlatilag „napoztatott” gombákból kivont D2-vitamin, ami nem megfelelő, hiszen a D2-vitamin szedésének pozitív hatásait nem támasztják alá vizsgálatok, hiába alakul át egy része D3-vitaminná. A „napoztatott” birkagyapjúzsírban (lanolinban) viszont már D3-vitamin termelődik, ahogy a bőrünk zsírjában is D3 alakul UV-B hatására. Az ebből kivont D3-vitamin tehát a legtermészetesebb, mert pont úgy képződik, mint amikor magunk napozunk. A harmadik változatot hívják vegán D3 vitaminnak is, ezt génmódosított baktériumok kőolajszármazékkal való „megetetésével” állítják elő...
A D3-vitamint túladagolni nehéz. Az esetleges túladagolás káros következményeit (túl magas kalciumszint a vérben, illetve annak lerakodása) a K1- és különösen a K2-vitamin megakadályozza, és mivel a K-vitaminok a D3-vitamin hatását is segítik, érdemes mindig K1- és K2-vitamint is szedni mellette.
A már említett optimális D3-vitamin szint elérésével szinte minden gyakori betegség kockázata csökkenthető és számos kialakult betegség is enyhíthető.
Termékünkben a „napoztatott” birkagyapjúzsírból származó, természetes D3-vitamint oldjuk MCT-olajban, amelyet természetes E-vitamin-komplexszel stabilizálunk. Semmi egyéb adalékanyagot nem tartalmaz, és mivel olajban van oldva, a felszívódása is kiváló.
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!