Leírás és Paraméterek
A gyanta talán az egyik legősibb füstölési forma. Az általunk megszokott pálcika füstölőhöz hasonlóan itt is hozzá kevernek különböző illatanyagokat, amik lehetnek természetesek, így illatos fák, fűszerek, illóolajok, vagy mesterséges olajok is.
A gyanta füstölőt rakhatjuk faszénre, amit először fel kell hevíteni. Ezt valamilyen fém felületre érdemes tenni, esetleg egy kis fémtálba, kőtálra, vagy egy hőálló edénybe rakhatunk homokot és erre rá a szenet, így biztosan nem melegedik át a tálka, amire a szenet rakjuk. Az izzó szénre rakjunk egy kis darabot a füstölő gyantából és már élvezhetjük is az illatát. Vigyázzunk, hogy ne rakjunk túl sokat rá egyszerre, mert nagyon intenzív tud lenni, főleg kisebb belterekben. Inkább lassan tapasztaljuk ki a megfelelő mennyiséget.
A faszénen kívül füstölőrácsot is használhatunk, ami által csökkenthető lehet az intenzitás. A füstölőrács hasonlít a párologtatóhoz, csak a tetején egy sűrű rács van, amire tehetjük a füstölő gyantát, melyet egy mécses melegít pont annyira, hogy az illata és füstje felszabaduljon az ég felé, de ne kezdjen el gyorsan égni.